Vårdnadstvist
Vad är en vårdnadstvist?
Nu för tiden är det inte så vanligt med renodlade vårdnadstvister, detta tack vare att det finns ett alternativ till ensam vårdnad som kallas för (barns) boende. Detta har bidragit till att vårdnadstvister ibland kan undvikas. En förälder blir boendeförälder om barnet bor stadigvarande hos den föräldern. Den andra föräldern blir då umgängesförälder och det innebär att barnet har rätt till att träffa den föräldern i viss omfattning. Det är oftast bra inte minst för barnen om föräldrarna kan komma överens och att det går att undvika en vårdnadstvist. Ibland går det bara inte att nå enighet om vårdnaden om barnen, boende och umgänge. Om och när det i så fall blir en vårdnadstvist, eller tvist om boende och umgänge, finns det hjälp att få.
Steg 1 vid vårdnadstvist: Kommun, samtal och domstol
Första steget, innan en vårdnadstvist inleds i domstol, är ofta att man vänder sig till familjerättsenheten i hemkommunen. Med ledning av kommunens tjänsteman förs då samarbetssamtal för att nå en samförståndslösning och se om det finns möjligheter att undvika en vårdnadstvist. Kommunen kan också erbjuda familjerådgivning.
Är du osäker på om det finns möjlighet att komma överens på frivillig väg eller om en vårdnadstvist är oundviklig, kan du även vända dig till oss med en gång för att få råd på vägen och för att vara förberedd på att snabbt kunna gå vidare om det skulle bli en vårdnadstvist. Läget kan vara akut eller snabbt bli ohållbart och då är det tryggt att ha kontakt med en jurist som behärskar såväl vårdnadstvister som tvister om boende och umgänge. Är ditt ärende brådskande prioriterar vi vårt arbete utifrån det. I situationer som dessa är det ofta en fördel om du kan anlita en advokatbyrå som är verksam i den aktuella kommunen. Melin & Fagerberg har lång erfarenhet av att hantera vårdnadstvister och vi åtar oss uppdrag i Göteborg, Borås, Alingsås och Trollhättan med omnejd.
Steg 2 vid vårdnadstvist: Stämningsansökan
Kan man inte komma överens är nästa steg att inleda en vårdnadstvist. Vårdnadstvister inleds genom att man lämnar in en stämningsansökan till tingsrätten som är den domstol som prövar frågor om vårdnad, boende och umgänge. En vårdnadstvist rör egentligen det ansvar och rätt som tillkommer en förälder att ta beslut för sitt barn samt ha rätt till information från myndigheter m.m. Det krävs tungt vägande skäl för att domstolen skall besluta att endast en förälder skall vara vårdnadshavare. De vanligaste skälen för ensam vårdnad är samarbetssvårigheter där även inslag av våld inom familjen kan förekomma, missbruk och/eller psykisk ohälsa. Även om ett mål är vårdnadstvist kan de även handla om frågor om var barnet skall vara boende eller om det skall vara växelvis boende samt i vilken utsträckning barnet skall ha rätt till umgänge med en förälder.
Vanliga utfall vid vårdnadstvist
Domstolarnas beslut i vårdnadstvister och i mål om boende och umgänge varierar beroende på situationen i det aktuella fallet. I vårdnadstvister är det sällan som en förälder bedöms vara olämplig som vårdnadshavare, utan vanligtvis anses båda föräldrarna vara lämpliga. I vårdnadstvister har domstolarna en mycket svår uppgift att bedöma vad som är bäst för barnet i situationer där kanske skillnaderna mellan föräldrarna är marginella, men oavsett detta måste de fatta beslut. Därför är det viktigt att du vänder dig till oss i god tid så att dina möjligheter i vårdnadstvisten blir så bra om som möjligt.
Om ett beslut om vårdnad, boende och umgänge inte skulle bli genomfört på frivillig väg mellan föräldrarna, finns det även möjlighet att, genom vår medverkan, begära verkställighet av beslutet via domstol.
Läs gärna mer under rubrikerna ”Bortförda barn – Kidnappade barn” och ”Återförande av bortförda barn”.
Kontakta gärna oss på Melin & Fagerberg om du har frågor kring vårdnadstvister i Göteborg och Borås. Vi erbjuder alltid gratis rådgivning!